16 – Paquito is echt

– Ben ik wel echt? Vroeg Paquito op een namiddag aan Dapper het konijn. Ze hadden net samen klaverthee gedronken maar die was een beetje te sterk geworden. Dapper trok even flink aan Paquito’s staart en van schrik sprong hij in de lucht.

– Volgens mij ben je wel echt. Ik kan je ook nog wel even kietelen als je dat wilt?

– Doe maar, zei Paquito, dan weten we het in elk geval zeker. Dapper klom op de rug van Paquito en begon uit alle macht te kietelen. Het duurde even voordat de kietel zich liet voelen maar toen hij er eenmaal was, wilde hij bijna niet meer weg. Het duurde nog een hele tijd voordat ze hem verjaagd hadden naar de andere kant van de heuvel.

– Je bent echt, helemaal en totaal echt.

Maar toen Dapper weg was en juffrouw Bridjo die avond kwam eten, stelde Paquito de vraag voor de zekerheid nog maar eens opnieuw.

– Ben ik wel echt juffrouw Bridjo? Juffrouw Bridjo trok even flink aan Paquito’s staart en voor de tweede keer die dag sprong hij een gat in de lucht. Pas nadat ze het gat gedicht hadden zodat de sterren nog even konden slapen, riep ook juffrouw Bridjo de kietel weer tevoorschijn maar omdat die net zat te eten, duurde het dit keer niet zo lang.

– Ik weet het niet zeker, zei juffrouw Bridjo na een tijdje. Misschien ben je wel echt maar besta je niet. Maar het kan ook zijn, dat je wel bestaat maar toch niet helemaal echt bent.

– Ik snap het niet zuchtte Paquito. Dat klinkt ingedingest.

– Persoonlijk heb ik een bewijs voor het feit dat ik besta. Juffrouw Bridjo draaide haar hoofd een beetje schuin, zodat Paquito goed in haar oren kon kijken.

– Ik heb een tatoeage.

– Jeetje! Paquito keek nog eens vol bewondering naar juffrouw Bridjo en vond dat ze een stuk echter was dan daarnet.

– Hoe kom je aan zo’n tatoedinges? Ik heb dat niet. Juffrouw Bridjo controleerde de oren van Paquito en nadat ze alle hoekjes had bekeken, moest ze toegeven dat er inderdaad geen tatoeage was. Pucks de poes was net op weg naar een moeilijk woord. Ze hoorde het gesprek eens aan en zei toen heel trots:

– Ik heb een diploma! Met mijn naam er op. Ik ben dus echt. En ik besta. Ook Indy de kip kwam even kijken.

– Ik heb een flierefloeper! riep ze blij. Gelukkig maar want nu is het duidelijk dat ik ook besta.

Paquito werd er niet vrolijker van. Alle andere dieren waren veel echter dan hijzelf.

Ik heb niks om te bewijzen dat ik ik ben pruilde hij en die nacht vloog hij helemaal alleen naar de andere kant van de wereld en maakte helemaal niks mee. En toen hij samen met de zon weer bij tante Noor terug kwam, was er nog niks veranderd. Tante Noor begreep er niks van.

– Ik ben helemaal niks zei Paquito. Ik heb geen tatoedinges, ik heb geen diploma en al helemaal geen flierefloeper. Ik heb helemaal niks om te laten zien dat ik echt wel ben wie ik zeg dat ik ben. Tante Noor schudde haar hoofd.

– Ach lieve Paquito zei ze zachtjes. Maar dat is toch ook helemaal niet nodig? Van jou is er namelijk maar één. Er is maar één Paquito op de hele wereld en dat ben jij.

Daar werd Paquito plots een heel stuk vrolijker van. En met zijn oren in de lucht geprikt en een klein beetje kietel in zijn buik, huppelde hij naar juffrouw Bridjo.

– Ik hoef geen tatoedinges juffrouw Bridjo! Ik hoef geen diploma en ook helemaal geen flierefloeper want ik ben echt. Ik ben helemaal en alleen mijzelf! Juffrouw Bridjo vond dat raar.

– Je moet op zijn minst een bewijs van echtheid kunnen laten zien zei ze. Want anders kun je er net zo goed niet zijn. Als ik op mijn reizen per ongeluk verdwaal en ik word per ongeluk gevonden dan moet het toch duidelijk zijn dat ik ben die ik zeg dat ik ben. Anders kan ik wel van alles gaan roepen. Dan roep ik: ik ben tante Noor!

Bewijs dat maar eens zeggen ze dan. Nee, ik ben juffrouw Bridjo en ik heb mijn tatoeage om dat te bewijzen, net als Pucks haar diploma heeft en Indy een heuse flierefloeper. Zo heeft iedereen wat. Je moét iets kiezen.

– In dat geval, zei Paquito na een lange tijd nadenken, wil ik ook een flierefloeper. Want van alle bewijzen leek hem dat toch wel de leukste.

– Dat is goed, zei juffrouw Bridjo. Dan gaan we er speciaal voor jou één zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *