16 – Gelukkig Nieuwjaar

Natuurlijk kun je weer naar het foto-album gaan door op een van de foto’s te klikken.
De dagen worden steeds rustiger op dit moment. We hebben eigenlijk geen idee van het naderende einde van het jaar. Alle dagen vloeien in elkaar over. Vaak weet ik werkelijk niet welke dag het is. Totaal structuurloos drijven we verder. De ezels hebben inmiddels al het gras van hun weide opgegeten. Dik, rond en onder de modder wachten ze elke dag op hooi en stro. En elke dag sleep ik me door de blubber het ze te brengen. Ik doe het met liefde. Ik heb het erg met ze te doen maar ik denk dat zij zelf nergens last van hebben. Gelukkig kan ik hun weide nog 3 keer vergroten zodat ze weer nieuw gras kunnen foerageren. Eigenlijk een leuk werkje om de cloture te vergroten en te herstellen. Ik kan er alle tijd aan geven die ik wil. Het leven met de beesten is zo wie zo wat intensiever nu. Dartan ruikt permanent naar koeienstal. Die heeft zijn draai helemaal gevonden en zelf help ik ook regelmatig een handje mee. Na de 5 uur koffie duiken Dartan en ik de stal in. Dartan biologeert de kalveren en ik zei de gek begin vast aan de minst leuke karweitjes die het zwaarst zijn ook. Het is meteen sport. Ik denk dat Gilbert het wel prettig vind. Hoewel ik het absoluut niet als verplichting zie, compenseer ik op deze manier gevoelsmatig wel een beetje voor alles wat we zo genereus van hun krijgen.
We doen ook nog iets kapitalistisch. We gaan onze nieuwe auto ophalen. Hij is zo goed als goed gekeurd. Alleen de banden schijnen niet helemaal goed afgesteld te zijn of zoiets. Het kan Theo niet schelen.  Hij wil niet langer meer wachten. De overdracht verloopt vlotjes. Gelukkig moeten we bijna anderhalf uur terug naar huis rijden. Ik krabbel in de oude auto achter de zilveren bolide aan berg op berg af. We kunnen het eigenlijk niet bijhouden. De jonge auto is zoveel sneller, zoveel soepeler. Die neemt met gemak elke bocht en elke helling terwijl wij hijgen en ploeteren, kreunen en steunen. Met andere woorden, het is vast een goed idee om een nieuwe auto te hebben.
Deze week verzekeren we ons ook van een hoop dingen. De auto’s natuurlijk maar ook onszelf. En de hut. Sinds we verhuisd zijn, zijn een aantal verzekeringen opgezegd en dit is een goed moment om over te stappen op een andere verzekeraar. Eentje waar je als mens wordt behandeld en niet als potentiele oplichter. Uiteraard proberen ze ons nog allerlei andere dingen aan te smeren. We luisteren braaf toe. De geluiden vervormen langzaam terwijl we bijna in slaap soezen. Maar we gaan weg met de gedachte dat niets ons meer kan deren. Geen catastrofe en geen ruzies. Wat is het leven toch belachelijk soms.
En dan nadert het einde toch nog. Omdat er hier een avondklok is van 20.00 uur, kan niemand eigenlijk ergens heen. Al zouden we het willen, we komen niet meer terug. De contrôle is ook veel erger. Dat merk ik als ik tegen 22.00 uur de honden ga uitlaten. Al weken houd ik ons oude huis in de gaten. Ik doe dat toch onwillekeurig. En telkens als ik het pad op wandel naar de weg toe, kan je het nu heel goed zien liggen. Ik had al gehoord dat er heel veel auto’s staan. Dat kan kloppen. Bij de laatste ondertekening riep zij al meerdere malen dat ze een groot feest wilden geven voor oud en nieuw en dat we allemaal welkom waren om mee te feesten. Toen wilden we het al niet. Ten eerste omdat de mensen ons niet bijster aanstaan en ten eerste (dit gaat om een gedeelde eerste plaats) omdat het gewoon niet mag. Punt uit. Geen marges geen persoonlijke redenen waarom iets wel mag etc. Afijn ik loop daar dus zwaar in overtreding door de bush en hoor onder me op de weg ineens een hoop lawaai. Auto’s en stemmen. Ik zie in de verte op het terrein van Labatut wel 15 auto’s staan en er ronkt dus ook van alles op de weg. Ik loop nog een klein stukje door maar ik zie aan de honden dat ze het interessant vinden en roep ze terug. We verstoppen ons gedrieen in de struiken, zaklantaarn uit. Dan hoor ik de auto’s vervolgens weg rijden en zie ze over de weg van me af rijden richting het dorp. 3 politie auto’s!!! De volgende ochtend, zie ik met eigen ogen hoe idioot veel auto’s er inderdaad op het terrein staan, zelfs op de weg. Later hoor ik dat de hele buurt het er over heeft. Dat de politie al sinds 20.00 uur daar bezig was. Iedereen spreekt er schande van. Dit keer niet van de gendarmes. Ik laat me normaal niet zo uit over al dan niet gewenst gedrag in deze tijden maar dit slaat toch wel alles. Het is niet alleen een middelvinger naar het virus en iedereen die daar direct onder lijdt maar ook naar alle andere mensen die misschien ook wel een feestje wilden maar zich zoveel mogelijk aan de regels houden. Het maakt de nieuwe buren nog minder sympathiek dan ik ze al vond. Het nieuws gaat natuurlijk als een razende door de omgeving. Omdat niet iedereen weet dat wij inmiddels verhuisd zijn wordt onze goede naam met de zelfde vaart bezoedeld.
Nou ja, het zal wel los lopen.
Wij wensen iedereen een heel gelukkig 2021 toe.

10 gedachten over “16 – Gelukkig Nieuwjaar

 1. Jullie ook vanuit hier een heel gelukkig, liefdevol en gezond 2021.
  Dat dit jaar maar een ander verloop mag hebben dan het afgelopen, krankzinnige jaar.

  N.a.v. je verhaal over de nieuwe bewoners van Labatut, ben ik benieuwd hoe lang ze het daar volhouden. Ik kan me voorstellen dat als de locale gemeenschap moeite gaat krijgen met dit soort eigengereid gedrag, dat het onplezierig leven kan zijn op het Franse platteland.

  De hartelijke groetjes van Mariska en mij

  1. Lieve Dorine en Theo,
   Wij wensen jullie een heel gelukkig en gezond 2021. Jullie hebben veel plannen. wij hopen, dat jullie het komend jaar al een deel van deze plannen kunnen verwezenlijken. Wij wensen jullie daar alle succes bij! Lieve groet, Joke en John.

 2. Wat een spannend verhaal…… geen goed begin van deze lieden……
  Lijkt me een rare gewaarwording……maar voor jullie nog een een heel gelukkig nieuwjaar en alle goeds gewenst 💫🌟

 3. Lieve Dorine en Theo,

  Een vernieuwend, gezond en gezellig 2021! Een jaar waarin jullie nieuwe wegen inslaan…….heb het goed!

 4. Gelukkig nieuwjaar en een goede gezondheid gewenst mede namens Ellen natuurlijk. Ik vind het heel leuk om jullie blog te lezen en de foto’s te bekijken.

 5. Lieve Theo en Dorine,

  Jullie ook de beste wensen!
  De omgeving weet vast ook wel dat jullie niet zo belachelijk doen.

  Dikke knuffel uit Driehuizen

 6. A very Happy AND PROSPEROUS New Year 2021 to you both plus Gilbert’s family. Stay strong with the community. We just got through 3 months total lock down here. You know who your friends are in the country. They are treasures. 😊 Keep well.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *